Opbouw punten

Interesse in de technische data achter de Politieke Index? Bekijk dan hier onze dataset.

Ranglijst Blog Informatie Contact
Onze missie F.A.Q. Begrippenlijst

Politieke Index

Wie zijn wij?

Wie jij het beste Tweede Kamerlid vindt, bepaal je helemaal zelf. Maar dankzij de Nationale Politieke Index kun je nu ook zien wie het meest ‘waardevolle' Kamerlid van Nederland is. Objectief en neutraal. Op basis van cijfers van de Tweede Kamer zelf zie je precies hoe onze parlementariers scoren.

De unieke aanpak van de Nationale Politieke Index maakt inzichtelijk wat Tweede Kamerleden precies doen en welke keuzes ze maken in hun dagelijkse werk.

Elke maand publiceert de Nationale Politieke Index een ranglijst van alle 150 Kamerleden en hun prestaties in het parlement. Zo kun jij hun werk écht volgen en een goed beeld krijgen van het functioneren van onze Tweede Kamerleden op Het Binnenhof.

Laat je verrassen door De Nationale Politieke Index en check snel hoe hoog jouw favoriete Kamerlid op de ranglijst staat!

Hoe werkt het?

De Nationale Politieke Index gaat uit van de drie belangrijke functies die Tweede Kamerleden hebben. Zij zijn (mede) wetgever, controleur van de regering én volksvertegenwoordiger.

Deze drie functies van Kamerleden worden door de Nationale Politieke Index ‘meetbaar’ gemaakt. Hierdoor krijgen we meer inzicht in wie onze gekozen vertegenwoordigers zijn en wat ze precies doen.

De Nationale Politieke Index brengt nauwkeurig in kaart welke ‘prestatie-indicatoren’ gekoppeld kunnen worden aan de drie hoofdtaken die Kamerleden hebben. Elke ‘taak’ wordt dus inzichtelijk gemaakt en voorzien van een objectieve score.

Een transparant meetinstrument is cruciaal voor de geloofwaardigheid van de Nationale Politieke Index. De uitkomsten van de meting mogen verbazen, maar nooit ongeloofwaardig zijn. Ze bieden inzicht gebaseerd op onafhankelijke data van het parlement zelf.

Uiteindelijk leidt de Nationale Politieke Index tot een ranglijst van Kamerleden. Zo ontdekken we welke politici in het parlement op basis van objectieve criteria het hoogst scoren op relevante prestatie indicatoren en daarmee ‘waardevolle’ volksvertegenwoordigers zijn.

Kamerlid: drie rollen

1. Wetgever

Een Tweede Kamerlid is (mede) wetgever. Het recht om wetten te maken is verankerd in de Grondwet en vormt een van de belangrijke taken van het parlement.

Deze rol wordt door de Nationale Politieke Index gemeten door te kijken of en hoe vaak Kamerleden betrokken zijn bij de totstandkoming van initiatiefnota’s, initiatiefwetgeving, amendementen en de aanwezigheid bij notaoverleg en wetgevingsoverleg. Zaken die van belang zijn voor de wetgevende taak van een Kamerlid.

2. Controleur van de regering

Een andere hoofdtaak van Kamerleden is het controleren van de regering. Daarvoor beschikt een parlementslid over verschillende instrumenten, die door de Nationale Politieke index worden gemeten en in kaart gebracht.

Denk bijvoorbeeld aan het stellen van Kamervragen, mondelinge vragen tijdens het vragenuurtje, betrokkenheid bij het indienen van moties en toezeggingen, aanwezigheid bij technische briefings en het lidmaatschap van een parlementaire onderzoeks- of enquêtecommissie.

3. Volksvertegenwoordiger

Een Kamerlid is gekozen door het volk. Het vertegenwoordigen van burgers in het democratisch proces is daarmee een belangrijk onderdeel van het lidmaatschap van de Tweede Kamer en een essentiële taak voor leden van het parlement. We spreken niet voor niets over de volksvertegenwoordiging.

De Nationale Politiek Index onderzoekt hoe vaak een Kamerlid betrokken is bij algemene overleggen (AO), verslagen van schriftelijk overleg (VSAO), schriftelijke overleg (SO) Verslagen van algemeen overleg (VAO), plenaire debatten, hoorzittingen, rondetafelgesprekken. En tenslotte kijken we vaak Kamerleden petities in ontvangst nemen en werkbezoeken afleggen als onderdeel van hun vertegenwoordigende taak.

Wat meten we?

We meten alle zaken die van belang zijn voor het werk dat Kamerleden in de Tweede Kamer doen en dat vaak minder zichtbaar is voor de buitenwereld, maar dat wel essentieel is voor het functioneren van een Kamerlid.

Zo maakt de Nationale Politieke Index inzichtelijk welke Kamerleden een ‘waardevolle’ bijdrage leveren aan het functioneren van het parlement. Niets meer en niets minder.

Wat meten we niet?

Wij meten niet hoe ‘populair’ Kamerleden zijn. Ook kijken we niet hoe vaak ze in de media verschijnen. Dit is wel relevant, maar de Nationale Politieke Index wil puur laten zien hoe waardevol Kamerleden zijn in de uitoefening van hun ‘ambacht’.

We doen ook geen uitspraak over de inhoudelijke ‘kwaliteit’ van het werk. Bij een aangenomen motie zijn er altijd ‘winnaars’ en ‘verliezers’. Daarnaast kan een aangenomen motie door sommigen als heel ‘goed’ worden gezien en door anderen juist als ‘slecht’. De Nationale Politieke Index geeft hier geen oordeel over.

Zoals gezegd: het beste Kamerlid kies je zelf. Wij laten zien welke Kamerleden ‘waardevol’ zijn en een aansprekende plek verdienen in de ranglijst vaan de Nationale Politieke Index.