Opbouw punten

Interesse in de technische data achter de Politieke Index? Bekijk dan hier onze dataset.

Ranglijst Wie zijn wij? Hoe werkt het? Wat meten we?
Onze missie F.A.Q. Begrippenlijst

Nationale Politieke Index

Veelgestelde vragen

Hoe zit het met andere taken van Kamerleden? Meten jullie die ook?

Sommige Kamerleden zijn naast hun ‘normale baan’ ook plaatsvervangend voorzitter van de Kamer. De eerste ondervoorzitter, tweede ondervoorzitter en de overige ondervoorzitters krijgen 200 punten voor elk plenair debat die zij voorzitten en 125 punten voor overige debatten. Taken die niet direct van belang zijn voor het parlementaire werk, zoals bijvoorbeeld het lidmaatschap van de kunstcommissie (die kunst uitzoekt voor in het Kamergebouw) worden niet gehonoreerd met punten.

Wat is de ‘oppositiebonus’?

Het krijgen van een meerderheid voor je motie of amendement is voor een Tweede Kamerlid van de oppositie een stuk lastiger dan voor een Kamerlid van de coalitie. Als lid van een regeringspartij heeft een Kamerlid natuurlijk méér kans op een aangenomen motie of amendement. De Nationale Politieke Index houdt maandelijks deze verhouding tussen oppositie en coalitie in de gaten en zal dit voordeel doorberekenen aan de oppositie, zodat er sprake is van een ‘gelijkwaardige' beoordeling.

Hoe meten jullie het ‘juiste’ aantal Kamervragen?

Voor sommige fracties en Kamerleden is het stellen van Kamervragen topsport geworden. Een set Kamervragen kan bestaan uit twee vragen maar kan ook de honderd over gaan. Ook hier zullen/kunnen we de kwaliteit niet beoordelen. We hebben er daarom voor gekozen dat een Kamerlid tot en met het gemiddelde aantal sets per Kamerlid per jaar (vorige periode rond de 15 sets) het volledige aantal punten krijgt. Boven het gemiddelde ontvangt men de helft van het toegewezen aantal punten per set.

Hoe zit het met Moties & Amendementen?

Alleen aangenomen moties en amendementen krijgen punten.

Krijgt de Kamervoorzitter ook punten?

De Kamervoorzitter is één van de 150 leden van de Tweede Kamer (inclusief stemrecht). Omdat de Kamervoorzitter andere verantwoordelijkheden heeft dan de overige Kamerleden, zullen wij de Voorzitter niet meenemen in het overzicht. We zullen deze zetel ook van het totaal aantal zetels afhalen van de desbetreffende fractie voor de fractie-beoordeling (aantal punten / aantal zetels).

Hoe kan het dat er meer dan 150 Kamerleden in de ranglijst staan?

We kijken steeds naar alle Kamerleden tijdens een zittingsperiode van de Tweede Kamer. Dit kunnen er dus meer zijn dan 150, omdat er Kamerleden zijn die het parlement vroegtijdig verlaten (bijvoorbeeld om toe te treden tot een kabinet) en er als gevolg daarvan weer nieuwe leden bijkomen.

Worden er in de toekomst nog zaken aangepast?

Wij verwachten dat er in de toekomst een aanpassing zal komen van de puntentelling. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als gevolg van een nieuwe werkwijze vanwege nieuwe reglementen of wanneer een bepaalde weging nu té zwaar of té licht blijkt. Jullie feedback is daarbij van groot belang. Wij staan altijd open voor suggesties. De Nationale Politieke Index is een volwassen instrument dat de ambitie heeft om zich voortdurend verder te ontwikkelen.